Historia

Lyhty Viitasaaren, tunnettu myös vanhana yhteiskouluna ja puulukiona, omistaa Viitasaaren kaupunki, joka on myös tilannut peruskorjausurakan, jossa tilat on muokattu uuteen käyttöön sopivaksi julkisuudesta tutun Marko Paanasen suunnitelmien mukaan. Ensimmäisessä vaiheessa rakennuksessa yritystoiminta käynnistyi Marni Paanasen Ravintola Lyhdyn muodossa, jonka jälkeen toiminta on kehittynyt ja kehittyy edelleen.

Rakennus on tehty vuosina 1907-1908. Viitasaaren yhteiskoulu perustettiin syksyllä 1905, ja alkuun väliaikaisissa tiloissa toimineelle koululle oli alusta alkaen suunnitteilla oma rakennus. Oma koulurakennus lisärakennuksineen valmistui elokuussa 1908. Keskeisiä tietoja yhteiskoulun vuosikertomuksesta 1908-1909 on julkaistu Keski-Suomi-lehdessä.

Lukiotoiminta rakennuksessa päättyi vuonna 2011, kun Viitasaaren lukio muutti nykyiselle paikalleen koulukeskukseen, perusopetusta tarjoavan Haapaniemen koulun ja monien vapaa-ajan palveluiden yhteyteen. Samassa pihassa ollut, vuonna 1962 valmistunut lukion kivirakennus sijaitsi nykyisen Lyhdyn asfaltoidun pysäköintialueen kohdalla. Kivirakennus purettiin 2013. Lukiorakennuksen ja toiminnan historiaa on Wikipediassa.

Palveluiden ja muun tarjonnan kehittämistä on tehty kaupungin EAKR-rahoitteisessa Pikkasen enemmän liiketoimintaa-hankkeessa.